Donnerstag, 4. Januar 2007

Πώς να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας

«Ένας τρόπος υπάρχει για να μην έχουμε προβλήματα με τα παιδιά :
Α Γ Ι Ο Τ Η Τ Α !!!
Γίνετε Αγιοι και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά σας !!!
Μην επηρεάζεσαι από το παιδί που αντιδρά και μιλά άσχημα.
Δεν το θέλει , δε μπορεί να κάνει αλλιώς εκείνη την ώρα αλλά μετά μετανιώνει. Όταν όμως , εμείς θυμώσουμε , ταυτιζόμαστε με το θέλημα του δαίμονα και
μπαίνουμε όλοι μαζί στον κύκλο του.
Μην πιέζεις τα παιδιά σου. Αυτά που θέλεις να του πεις , να τα λες με την
προσευχή σου. Τα παιδιά δεν ακούν από τα αυτιά , αλλά μόνο όταν έρχεται η θεία Χαρη , η οποία τα φωτίζει και τότε ακούν αυτά που θέλουμε να τους πούμε.
Όταν θέλεις να πεις κάτι στα παιδιά σου , πες το στην Παναγία και αυτή θα
ενεργήσει. Η προσευχή σου αυτή θα γίνει σ’αυτά πνευματικό χάδι , που αγκα –
λιάζει τα παιδιά και αυτό τα έλκει. Εμείς , βλέπεις , κάνουμε μερικές φορές να τα χαϊδέψουμε κι αυτά αντιδρούν, ενώ σ’αυτό το πνευματικό χάδι δεν αντιδρούν ποτέ».
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως ο αείμνηστος Γέροντας Προφύριος , με τον παραπάνω απλό , λιτό και ταυτόχρονα περιεκτικό και παιδαγωγικό του λόγο , καταφέρνει να αναλύσει σε ελάχιστες γραμμές την κρίση που διέρχονται οι οικογένειες σήμερα , εντοπίζοντας την αιτία της φαινομενικά αδιεξόδου αυτής καταστάσεως και παράλληλα να παρηγορήσει τους γονείς, τονίζοντας την καταλυτική δύναμη της προσευχής και επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο με τη βοήθεια του Θεού.
Έναν ύμνο στο ακατανίκητο όπλο της προσευχής αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης
Δαμασκηνός Κατρακούλης στο βιβλίο του ‘Ποιμαντική της οικογένειας’ :
«Ο εξαγιασμός των γονέων είναι η τελειοτέρα μέθοδος της αγωγής των παιδιών. Τίποτε και κανείς δεν επιδρά τόσο εις το παιδί , όσο το παράδειγμα και η προσωπικότης των γονέων. Όταν οι γονείς εν αγάπη συμπροσεύχονται εις τον Θεόν ενώπιον των παιδιών των , τότε αυτά δέχονται τα κύματα της προσευχής και αισθάνονται την παρουσία του Θεού και φυσικώς μανθάνουν να προσεύχονται , όπως μανθάνουν να ομιλούν. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερον εφόδιον του ανθρώπου από τη δύναμη της προσευχής».

Από το περιοδικό «Η παρέα του Αη-Γιάννη» (φίλοι και φίλες συνεργάτες της εκπομπής του Ρ.Σ. της Ι.Μ.Πατρών «Κοντά στους νέους μας»), Απρίλιος 2006

Keine Kommentare: